СБЖ излезе с публична открита позиция, с която изисква от властта

...
СБЖ излезе с публична открита позиция, с която изисква от властта
Коментари Харесай

СБЖ: Искаме от властта да защити българските журналисти от черния списък на украинския сайт „Миротворец”

СБЖ излезе с обществена открита позиция, с която изисква от властта отбрана на българските публицисти от листата на „ Миротворец ”.

Пред европейските институции би трябвало да бъде подложен въпросът за съществуването в страна, окуражавана за участие в Европейски Съюз, на уебсайт, който разгласява персонални данни, нарушава базисни правни правила в Европейски Съюз и заплашва правата и сигурността на доста хора, в това число и европейски жители.

През последните дни измежду колегията основателно нараства възмущението и паниката

от разгласената новина, че известният украински уебсайт „ Миротворец ” е присъединил неотдавна в листата си с „ врагове на Украйна ” още една българска гражданка и журналистка – Диляна Гайтанджиева, удостоена през 2013 година със „ Златно перо ” на Съюз на българските журналисти за свои интернационалните журналистически следствия. „ Миротворец ” я клейми за нейни следствия, свързани с Украйна.

Напомняме, че

в злокобната листа на „ Миротворец ” от 2018 година попадат и още български публицисти, нарочени за кавга поради своята професионална работа – като Велиана Христова, член на УС на Съюз на българските журналисти, Велислава Дърева, Елена Йончева, Христо Георгиев, Румен Петков и други.

Там са включени и други български жители – анализатори, учени, политици. Сред тях са Валентин Вацев, Ваня Добрева, Волен Сидеров, проф. Иво Христов и други.

На същия прословут уебсайт могат да се открият и данните на многочислени публицисти, хора на изкуството, политици, публични дейци и даже държавни ръководители от доста страни. Включително такива, като рок-легендата Роджър Уотърс, председателката на „ Амнести Интернешънъл ” Агнес Каламард, хърватският президент Зоран Миланович, та даже и гуруто на американската дипломация Хенри Кисинджър.



Въпреки многочислените настоявания от страна на структури на Организация на обединените нации, ОССЕ, Европейския парламент и други интернационалните организации уеб сайтът „ Миротворец ”, който нелегално популяризира персонални данни на хиляди нарочени хора, да бъде спрян от украинските управляващи, той продължава да действа.

Сайтът „ Миротворец ” е основан през 2014 година по самодейност на тогавашния нещатен помощник на министъра на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко, който по-късно става зам.-министър в украинското Министерство на вътрешните работи, оставайки на този пост до 2021 година Сайтът се афишира за „ интернет посланичество на Центъра за проучвания на закононарушения срещу основите на националната сигурност на Украйна, мира и сигурността на жителите ”.



„ Миротворец ” нашумява през 2015 година, когато украинският опозиционен публицист Олес Бузина и украинският опозиционен политик Олег Калашников, включени с персонални данни в листата на уеб страницата, са убити при атентати. По-късно жертви на покушения стават и други хора от листата. Сред най-скорошните случаи са убийствата край Москва и в Санкт-Петербург на също развивалите медийна активност руснаци Дария Дугина и Владлен Татарски. След гибелта им върху техните фотоси в „ Миротворец ” се появява диагонален надпис в алено: „ Ликвидиран ”. Разделът със листата на хора на този уебсайт носи многозначителното название „ Чистилище ”.

От основаването му доникъде на май 2016 година „ Миротворец ” сочи като свои сътрудници украинското Министерство на вътрешните работи, СБУ (Служба за сигурност на Украйна) и други публични силови структури. Това се трансформира, откакто при започване на май 2016 година уеб сайтът разгласява персоналните данни на доста публицисти от огромни международни медии като Агенция Франс Прес, Ройтерс, Военновъздушни сили, „ Ал-Джазира ” и други

След острата интернационална реакция, структурата по правата на индивида към Върховната рада се афишира за закриването на „ Миротворец ” и той в действителност е спрян. Но единствено за броени дни.

После още веднъж възобновява работата си, която продължава и до през днешния ден – към този момент без да сочи като свои сътрудници Министерство на вътрешните работи или СБУ. Но пък има раздел, предоставящ специфичен достъп за спеслужбите на Украйна и за задгранични спецслужби.

Съюзът на българските публицисти упорства българското държавно управление и способените органи да осведомят обществеността у нас какво е подхванато,

с цел да бъдат предпазени правата и сигурността на българските жители, измежду тях и публицисти, включени в листата на „ Миротворец ” и изложени на нараснал риск посредством оповестяване на персоналните им данни. Изискваме властта да подсигурява отбраната им.

Настояваме и за информация повдиган ли е този въпрос при българо-украинските контакти на работно, на високо и на най-високо равнище, а в случай че не е повдиган – за какво не е и по кое време ще бъде сторено това.

Апелираме към Комисията по просвета и медии в Народното събрание незабавно да излезе с позиция по отношение на проблема с включване на български публицисти в задграничен лист със заплашващо правата и сигурността им подстрекателство. 

Също по този начин Съюз на българските журналисти упорства българските представители в структурите на Европейския съюз да слагат най-решително въпроса за съществуването на уеб страницата „ Миротворец ” в страна, окуражавана в устрема ѝ за бъдещо участие в Европейски Съюз. Чрез листата си този уебсайт нарушава базисни правни правила в Европейски Съюз и заплашва правата и сигурността на доста хора, в това число и европейски жители.

Снежана Тодорова, ръководител на УС на СБЖ
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР